Salut Mental Terrassa

Som una associació sense ànim de lucre, l’objectiu de la qual és defensar els drets de les persones amb malaltia mental i les seves famílies: Contribuir a la millora de l’assistència sanitària i social. Treballar conjuntament amb els professionals de la salut mental apoderant-los i fent-los contribuir en la lluita del sector. Promoure recursos que fomentin la qualitat de vida de les persones amb trastorns mentals i dels seus familiars. Contribuir a sensibilitzar i conscienciar els ciutadans per reduir l’estigma social.

L’entorn familiar és un element bàsic per aconseguir la recuperació de les persones que pateixen algun tipus de trastorn mental. La família continua sent la principal font de suport i atenció continuada.
El fet d’assumir i gestionar correctament tot el que significa l’aparició d’un trastorn mental és un procés difícil que implica temps i esforç per part de tots els membres de la família. És per això, que l’associació te la finalitat d’oferir suport integral, immediat i concret a les persones amb trastorn mental i a les seves famílies, de manera personalitzada i ajustada a les seves necessitats.

Dades de contacte:

Martí Díez, 7 1ª · 937809329 · salutmentalterrassa@gmail.com

Horari d’atenció: Dimecres de 10 a 12h i dijous de 18 a 20 h.

Programes destacats

Curs Psicoeducatiu

A mitjans de 1980 es va produir la reforma psiquiàtrica liderada per un ampli grup de psiquiatres que reclamaven un canvi de model en l’atenció a les persones amb trastorns mentals. Es va produir una transició d’ un model institucional que es caracteritzava per el aïllament del malalt mental de la societat, a un model comunitari centrat en aconseguir la màxima integració social de la persona dins la pròpia comunitat.
Aquest nou model molt més humanitari va provocar el tancament de les institucions psiquiàtriques conegudes com manicomis i es va crear una xarxa de serveis assistencials de Salut Mental dins de la comunitat. Aquest canvi atorga a la família un paper central dins del procés de rehabilitació de la persona amb trastorn mental sever. En aquest procés d’ integració comunitària de les persones amb trastorn mental, la família es va convertir en el primer agent de contenció i suport emocional dins de la societat. Aquesta evolució del model sanitari no va anar acompanyada dels recursos necessaris per ajudar a les famílies a poder gestionar adequadament la responsabilitat que suposa ser el primer agent rehabilitador de tot el continu assistencial dins la comunitat.
Els familiars s’han convertit en el principal cuidador. De fet, la major part de les persones amb trastorn mental sever viuen amb les seves famílies. Per tant, no és justificable que les famílies no rebin suport extern. Degut a això, la família necessita informació sobre els trastorns mentals per tal d’aprendre a gestionar els diferents conflictes que poden emergir al llarg de la convivència, i requereix de suport en moments de crisis o dificultats concretes.

Diferents estudis realitzats als anys 80 (Vaughn y Leff ) confirmen que el coneixement per part dels familiars del trastorn mental, juntament amb l’ adquisició d’aprenentatges de resolució de conflictes i d’ estils de comunicació adequats poden contribuir notablement a reduir el risc de recaigudes.

CURS PSICOEDUCATIU
Aquest curs que ha de tenir una durada anual, dividit en sessions setmanals i impartit per un psicòleg especialitzat en els trastorns de salut mental. Pretén promoure un major coneixement dels trastorns psicòtics per tal de facilitar la convivència en l’entorn familiar i permetre l’adquisició dels recursos necessaris per tal de gestionar de la manera més eficaç possible les diverses situacions que es poden donar en el curs d’un trastorn com l’esquizofrènia.

Veure el cartell

Acompanyament a la comunitat

Aquest any hem dedicat molts esforços per posar en marxa un Programa d’Acompanyament entre persones amb trastorn mental i alumnes del Cicle Superior Formatiu d’Integració Social Montserrat Roig.

Objectius del projecte:
– És una proposta innovadora que afavoreix les aliances amb el món assistencial i el docent.
– Crear xarxa social entre les persones amb transtorn mental i els acompanyants que els permeti establir una millor integració a la comunitat.
– Per una part promou el benestar de les persones amb trastorn mental i per l’altre dóna una experiència als estudiants que els prepara per al món laboral.

Grup de Rehabilitació Comunitària: Proporcionar als usuaris amb trastorn mental el suport adequat per realitzar una intervenció integral i assistencial que millori la qualitat de vida d’ aquests i els seus familiars amb l’objectiu final d’ afavorir la seva integració a la comunitat. Es realitzen tallers 3 dies a la setmana de rehabilitació cognitiva, activitat física, de guitarra i d’arteràpia.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook